Μπορουμε να μειώσουμε ολες τις εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα αύριο το πρωι;

Μπορούμε να μειώσουμε όλες τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αύριο το πρωί και, σε 200 χρόνια, η παραβατική περίσσεια CO2 στην ατμόσφαιρα να πέσει στα επίπεδα του 1975. Δυστυχώς, αυτό είναι ακόμα πολύ υψηλό ποσοστό και οι ωκεανοί μας θα συνεχίσουν να ζεσταίνονται.

Εδώ είναι πέντε βασικά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την εξίσωση:


  1. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ''νέο'' άνθρακα. Παραμένει ο ίδιος αριθμός ατόμων άνθρακα που υπάρχουν στον πλανήτη από την αρχή του ''χρόνου'' και κινούνται μεταξύ τριών συστημάτων αποθήκευσης. Ο άνθρακας αποθηκεύεται στο έδαφος ως χούμος, σε μορφές ζωής με βάση τον άνθρακα (π.χ. φυτά, ζώα και ανθρώπους) ή στην ατμόσφαιρα (ως CO2 και μεθάνιο). Ο άνθρακας κινείται μεταξύ αυτών των τριών αποθηκών σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται κύκλος άνθρακα.

  2. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του άνθρακα αποθηκεύεται στο έδαφος. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα που αποθηκεύεται στο έδαφος ως οργανική ύλη, σε σύγκριση με εκείνη που φυλάσσεται στην ατμόσφαιρα (1550 gigatonnes έναντι 800 gigatonnes).

  3. Τα δύο τρίτα του άνθρακα που βρισκόταν κάποτε στο έδαφος είναι τώρα στην ατμόσφαιρα. Τα παγκόσμια επίπεδα οργανικών ουσιών μειώθηκαν από 5% κατά μέσον όρο σε 1,5%, κατά τη διάρκεια δεκαετιών με αυτό το μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας.

  4. Αυτός ο άνθρακας, ο οποίος ήταν τοποθετημένος στο έδαφος, είναι πλέον ο κύριος ένοχος στην πάχυνση του πέπλου αερίων θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα, θερμαίνουν τους ωκεανούς και επηρεάζουν δραματικά το κλίμα μας.

  5. Η λύση είναι να τον επαναφέρουμε εκεί από όπου ήρθε. Όταν χτίζουμε οργανική ύλη στα εδάφη μας, εισβάλουμε ουσιαστικά στον κύκλο άνθρακα και απομονώνουμε τον άνθρακα στο έδαφος, ο οποίος διαφορετικά θα επέστρεφε στην ατμόσφαιρα.


    Οι αγρότες είναι οι μόνοι που μπορούν να σώσουν τον κόσμο, αλλά χρειάζονται κάποια στήριξη από τα ''πλάσματα του εδάφους'' που είναι υπεύθυνα για την οικοδόμηση σταθερών οργανικών ουσιών. Δυστυχώς, οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές έχουν επηρεάσει σοβαρά αυτούς τους βοηθούς δημιουργίας χουμικών. Το βασικό μάντρα μιας πιο βιολογικής προσέγγισης στην παραγωγή τροφίμων συνεπάγεται την αναγνώριση μιας σχέσης "δώστε και θα λάβετε". Εσείς φροντίζετε το εργατικό σας δυναμικό στο έδαφος και αυτό το αλληλένδετο σύστημα θα σας φροντίσει.